Log in of registreer Zoek door de site
Zoek op

waarde van de grond

Door: W.A.D.
16-09-2012 10:36:24 (3821 keer bekeken)
ik zou graag willen weten waar ik een monster van mijn grond waarden kan laten testen van mijn moestuin? en wat ik toe moet voegen?

1 reactie   |   Ga naar de laatste reactie


Reactie van: dutchy
09-11-2012 10:30:23
Dag WAD er zijn verschillende mogelijkheden.
Je kan zelf een test setje halen bij het tuincentrum dat kost je de kop niet en is leuk om eens een keer te doen.
Verder kan je via de AVVN ook een test regelen zie de link.
http://www.avvn.nl/natuurlijk-tuinieren/bodem-en-bemesting/bodemonderzoek/
En als je zelf via google zoekt naar bodemmonster analyse kom je een heel eind met meer commerciële bedrijven.
Groen escorte, eigenlijk een groepje gepensioneerde heren uit de tuinbouw, doen ook bodemmonster onderzoek en geven een advies over bemesting erbij.
Maar is het echt nodig?
Als je de grond altijd voorziet van eigen compost en bij zware klei zorgt voor wat brekerzand er doorheen ( tuincentrum of bouwmarkt ) en geen fanatieke bemesting dan komt het meestal wel goed. Een vers landje heeft even wat jaartjes nodig maar als je je grond goed behandelt en blijft voeden met eigen compost ( let op geen zieke planten op de compost gooien ) dan ben je er op een gegeven moment wel.
Oh ja en mocht je klei hebben en is die zo vet dat je het stuk wil laten vriezen in de winter dan moet je omspitten maar.... Er is een alternatief als je aan paardenmest kan komen met veel stro overweeg dan eens de grond los te maken maar niet om te spitten en er dan van die paardenmest een mulchlaag van 15 cm op te leggen.
In de winter doen de wormen het werk voor je.
Vruchtplanten kan je in mei er gewoon tussen planten en ook de kolen kun je zo doen. ( Een vooraad geiten mest er nog onder vinden ze ook heel fijn anders moet je in het voorjaar bij de kolen wel bijmesten.)
Voor het aardappel- wortel- en bonenbed moet het er weer af omdat dat makkelijker werkt, maar dan heb je wel mooi start materiaal voor je nieuwe composthoop.

quote deze reactie

Ga terug naar het forumbericht


Log in en reageer op dit topic!