Log in of registreer Zoek door de site
Zoek op

Gewas rotatie

Om te zorgen dat je grond gezond blijft is het belangrijk om gewassen niet elk jaar op dezelfde plek te plaatsen. Je krijgt hierdoor meer last van ziekten en plagen. Omdat groenten onder een bepaalde familie meer last hebben van dezelfde ziekten is het goed om niet alleen een bepaald gewas, maar een hele familie op een andere plek te zetten. Het aller belangrijkste in deze regel is dat koolgewassen zeker niet na elkaar mogen vanwege het gevaar van de knolvoet. Daarnaast is het goed om gewassen met dezelfde voedingsstoffenbehoefte bij elkaar te plaatsen.

Om de rotatie te vergemakkelijken worden vaak perceeltjes gemaakt. Elk vakje bevat een bepaalde groep groenten zodat het makkelijker is om deze het jaar daarop in een ander perceel te plaatsen. Wanneer je geen gebruik maakt van percelen, dan is het goed om een gewas het volgend jaar in ieder geval op een ander plek te plaatsen.

Gewas groepen

Bij rotatie scheiden we de gewassen in verschillende groepen:

  1. Tomaten en kolen
  2. Look, wortel- en knolgroenten
  3. Peulvruchten, eenjarige kruiden en bloemen
  4. Aardappel en komkommerfamilie
  5. Bladgroenten
  6. Aardbei
Hoe meer ruimte je hebt, hoe meer je de groepen kunt opdelen. Zo is een apart perceel voor bijvoorbeeld aardappelen geen overbodige luxe gezien de ruimte die ze nodig hebben. Hierbij is het wel belangrijk rekening te houden met wachttijden. Wanneer bijvoorbeeld je meerdere aardappelpercelen hebt dan moet je er wel voor zorgen dat je er 4 tot 6 jaar tussen kunt houden. Wanneer je dus 2 aardappelpercelen hebt, dan heb je 2 x 4 = 8 percelen nodig om te voorkomen dat ze binnen 4 jaar weer op hetzelfde perceel staan. Bij zandgrond is dit zelfs 2 x 6 = 12 jaar.

Wanneer je niet de ruimte hebt in je tuin kun je ervoor kiezen om de bladgroenten over de verschillende percelen te verdelen. Bladgroenten zijn groenten waarvan we het blad eten (spinazie, sla, etc). Deze behoren tot verschillende groepen en hebben vaak verschillende voedingsbehoeften en kunnen gemakkelijk tussen andere groenten ingeplaatst worden. Je moet wel zorgen dat je slechte opvolgingen vermijdt.

Om het ontwerp van je tuin niet elk jaar aan te passen, is het belangrijk alle percelen dezelfde grootte te maken.